Musiceren als topsport
Het is dan ook niet overdreven om professioneel musiceren te vergelijken met topsport.
Op het podium, maar ook tijdens repetities moeten – vaak langdurig – lastige lichamelijke houdingen worden aangenomen. Niet zelden leidt dat tot klachten. Pijn tijdens of na het spelen. En tot ook blessures, die ervoor zorgen dat optreden en repeteren voor langere tijd onmogelijk is.
Het gevaar dat ontstaat, is dat een andere (foutieve) houding wordt aangenomen, waardoor uiteindelijk de zwaarte van de spierspanning nog meer belast wordt tijdens optreden of spelen. Van kwaad tot erger dus, terwijl er een oplossing mogelijk is.
Met gerichte oefening is het mogelijk om beter te bewegen. Langdurig. Zonder pijn. Beter geconcentreerd en in een prachtige uitstraling. Zó bewegen… dat kun je Ieren. Het is een onmisbaar onderdeel van je carrière als musicus, waarmee je niet snel genoeg kunt beginnen. Immers: ‘Jong geleerd, oud gedaan!’
”Mijn beeld van de musicus die, ondanks lichamelijke beperkingen na een ongeval, met grootse uitstraling voor het orkest stond en achter de vleugel plaatsnam, is dat van mijn opa,
Jean Claessens. Vele jaren docent en adjunct-directeur van het Brabants Conservatorium. Hij liet mij zien – en leerde mij – dat als je goed in je vel zit; je de rust vindt om op het podium, met warmte en uitstraling, de beste prestatie neer te zetten.”
GEBRUIK JE LICHAAM OP DE JUISTE MANIER
Zelf was hij een toonbeeld van zo’n musicus. Na zijn studie studeerde aan het Muzieklyceum te Maastricht, het Conservatoire Royale van Luik (orgel) en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (schoolmuziek). Hij werkte hij vele jaren als organist van de St. Martinuskerk te Weert, dirigeerde hij een aantal blaasorkesten, riep een oratoriumkoor en een symfonieorkest in het leven en verzorgde 10 jaar achter elkaar uitvoeringen van Bach’s Johannes Passion.
Als geen ander, heeft mijn opa ondervonden hoe het is om als musicus ’tegengewerkt’ te worden door je lichaam. Door een ongeluk liep hij een gebroken heup en een verbrijzeld bovenbeen op. Dat betekende, dat hij zijn lichaam anders moest gaan belasten. Andere houding achter de vleugel, anders staan als hij dirigeerde.
Het heeft hem niet tegengehouden in zijn werk. Onverminderd en onvermoeibaar zocht hij naar manieren om zijn lichaam op de juiste wijze te gebruiken. Hij liet mij zien, dat je met de juiste manier van bewegen uiteindelijk de resultaten bereikt die je zoekt. Weer zonder pijn en met de perfecte uitstraling musiceren!
DAT INSPIREERDE MIJ!
HET EERSTE CONSULT IS OPGEBOUWD UIT 3 ONDERDELEN:
1. KENNISMAKINGSGESPREK
2. ONDERZOEK
Daarbij analyseer ikje bewegingspatronen en kijk ik waar je de meeste beperkingen ervaart, of welke bewegingen je simpelweg niet kan uitvoeren. In het algemeen wordt daarbij gekeken naar ADL (Algemeen Dagelijks Leven), werk en/of sport, maar in jouw geval kijk ik met name naar de invloed op je muzikale praktijk.
3. BEHANDELING
Door een aantal technieken te combineren, is het mogelijk dat we ervoor zorgen dat je al na het eerste consult fijner en soepeler beweegt.
OP WEG NAAR EEN RIJ KERE UITSTRALING
Het gehele consult, zowel het kennismakingsgesprek, het onderzoek als de behandeling, wordt heel persoonlijk ingericht. Met een warme handreiking en intense aandacht. Door mijn uitgebreide kennis én ervaring als coach, zorg ik er in korte tijd voor, dat je beter gaat bewegen. En uiteindelijk dat rijke gevoel vindt waarop je uitstraling rust…