Musiceren als topsport

Musicus zijn is een vak van uitersten. Alles moet kloppen. Toon, timing, techniek. Het is werken in opperste concentratie. In de volle aandacht, waarbij elk detail telt. Een vak, dat het uiterste eist van geest en… lichaam.

Het is dan ook niet overdreven om professioneel musiceren te vergelijken met topsport.
Op het podium, maar ook tijdens repetities moeten – vaak langdurig – lastige lichamelijke houdingen worden aangenomen. Niet zelden leidt dat tot klachten. Pijn tijdens of na het spelen. En tot ook blessures, die ervoor zorgen dat optreden en repeteren voor langere tijd onmogelijk is.

Met gerichte oefening is het mogelijk om beter te bewegen. Langdurig. Zonder pijn. Beter geconcentreerd en in een prachtige uitstraling. Zó bewegen… dat kun je Ieren. Het is een onmisbaar onderdeel van je carrière als musicus, waarmee je niet snel genoeg kunt beginnen. Immers: ‘Jong geleerd, oud gedaan!’

”Mijn beeld van de musicus die, ondanks lichamelijke beperkingen na een ongeval, met grootse uitstraling voor het orkest stond en achter de vleugel plaatsnam, is dat van mijn opa,
Jean Claessens. Vele jaren docent en adjunct-directeur van het Brabants Conservatorium. Hij liet mij zien – en leerde mij – dat als je goed in je vel zit; je de rust vindt om op het podium, met warmte en uitstraling, de beste prestatie neer te zetten.”

GEBRUIK JE LICHAAM OP DE JUISTE MANIER

Mijn Opa leerde mij hoe muziekje kan grijpen en meeslepen naar een mysterieus en ongekend warm gevoel. Hij toonde mij de zachte aanraking van de pianotoets, maar nam mij ook mee naar optredens, waar hij me wees op de ongeremde passie en inzet van de musici.

Zelf was hij een toonbeeld van zo’n musicus. Na zijn studie studeerde aan het Muzieklyceum te Maastricht, het Conservatoire Royale van Luik (orgel) en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (schoolmuziek). Hij werkte hij vele jaren als organist van de St. Martinuskerk te Weert, dirigeerde hij een aantal blaasorkesten, riep een oratoriumkoor en een symfonieorkest in het leven en verzorgde 10 jaar achter elkaar uitvoeringen van Bach’s Johannes Passion.

Als geen ander, heeft mijn opa ondervonden hoe het is om als musicus ’tegengewerkt’ te worden door je lichaam. Door een ongeluk liep hij een gebroken heup en een verbrijzeld bovenbeen op. Dat betekende, dat hij zijn lichaam anders moest gaan belasten. Andere houding achter de vleugel, anders staan als hij dirigeerde.

Het heeft hem niet tegengehouden in zijn werk. Onverminderd en onvermoeibaar zocht hij naar manieren om zijn lichaam op de juiste wijze te gebruiken. Hij liet mij zien, dat je met de juiste manier van bewegen uiteindelijk de resultaten bereikt die je zoekt. Weer zonder pijn en met de perfecte uitstraling musiceren!

DAT INSPIREERDE MIJ!

Als oefentherapeut ontwikkelde ik een methode voor het begeleiden van musici. Primair gericht op het Ieren hoe je je lichaam het beste kunt gebruiken. Als je goed in je vel zit, creëer je immers enorm veel rust en leg je een basis voor een ‘gouden’ uitstraling. Je vult de zaal met warmte en geeft jouw visitekaartje af op het podium.

HET EERSTE CONSULT IS OPGEBOUWD UIT 3 ONDERDELEN:

1. KENNISMAKINGSGESPREK

Het is belangrijk dat ikje goed leer kennen. Dus nemen we bij binnenkomst plaats aan tafel en praten we over de reden waarom je bent gekomen. AI snel hoor ik dan waar jouw knelpunten Iiggen. Daar gaan we op door. AI pratend en door het stellen van vragen krijg ik al veel inzicht in jouw dagelijks functioneert en wat je (nog) mist om als musicus op de beste manier te kunnen bewegen.

2. ONDERZOEK

Na dit kennismakingsgesprek ga ikje uitgebreid lichamelijk onderzoeken (‘onderzoek in onderbroek’). De resultaten hiervan stellen me in staat om direct een vertaalslag te kunnen maken naar de consequenties van je huidige beperkingen voor je dagelijks functioneren als musicus.

Daarbij analyseer ikje bewegingspatronen en kijk ik waar je de meeste beperkingen ervaart, of welke bewegingen je simpelweg niet kan uitvoeren. In het algemeen wordt daarbij gekeken naar ADL (Algemeen Dagelijks Leven), werk en/of sport, maar in jouw geval kijk ik met name naar de invloed op je muzikale praktijk.

3. BEHANDELING

Na het onderzoek beginnen we meteen met de behandeling. De focus ligt daarbij op die delen van het lichaam, die speciale aandacht nodig hebben om de functionaliteit te verbeteren en om pijnvrij en soepel te kunnen bewegen.

Door een aantal technieken te combineren, is het mogelijk dat we ervoor zorgen dat je al na het eerste consult fijner en soepeler beweegt.

OP WEG NAAR EEN RIJ KERE UITSTRALING

Winst en verlies liggen dicht bij elkaar. In het dagelijks leven, tijdens presteren en werken. Ik ga samen met jou op zoek naar een fijne balans en geef je inzichten, die helpen om je verder te ontwikkelen.

Het gehele consult, zowel het kennismakingsgesprek, het onderzoek als de behandeling, wordt heel persoonlijk ingericht. Met een warme handreiking en intense aandacht. Door mijn uitgebreide kennis én ervaring als coach, zorg ik er in korte tijd voor, dat je beter gaat bewegen. En uiteindelijk dat rijke gevoel vindt waarop je uitstraling rust…

OFFERTE AANVRAAG

Wilt u gebruik maken van een van onze diensten, maar dan gebruik van onderstaand aanvraagformulier. Binnen 3 werkdagen neem ik contact met u op.